De eerste keer Oink!

Wanneer een peuter voor het eerst een Oink! locatie gaat bezoeken is dat altijd even spannend. Voor de peuters én de ouders. Daarom vinden wij het belangrijk om ervoor te zorgen dat het voor beide goed voelt om dit nieuwe avontuur aan te gaan.

Met die insteek is er afgelopen jaar voor gekozen om het huisbezoek opnieuw te laten plaats vinden. Wanneer de (toekomstige) mentor van je kind in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving even kennis komt maken, is dat vaak een stuk minder spannend. Maar ook voor onze pedagogisch medewerkers helpt dit om een goed beeld te krijgen van zowel kind als ouder(s) zodat ze de peuters zo goed mogelijk kunnen begeleiden.

Met de huidige maatregelen omtrent het Corona virus moeten we hier helaas even anders mee om gaan. Wat wij vooral belangrijk vinden is dat we ouders alsnog een vertrouwd gevoel kunnen bieden en dat peuters met veel plezier kunnen Spelen voor later.

En omdat het eerlijkste oordeel hierover écht van ouders komt, hebben we even uitgezocht hoe dat bevalt.

Twee moeders waarvan de kinderen onlangs zijn gestart op twee verschillende Oink! locaties, zijn ter kennismaking op bezoek geweest bij Oink!. Met hen hebben we gesproken over hoe ze dat hebben ervaren.

’Helemaal nu het haal en breng moment zo anders verloopt en je je kind ‘af moet leveren’ bij het hek, is het eigenlijk juist extra fijn om even gezien te hebben waar ze nou terecht komen’’, vertellen beide moeders. “De uitleg over hoe alles gaat was erg duidelijk en door de ruimte te zien heb je er meteen een goed beeld bij”.

Over de ene peuter vertelde zijn moeder dat het ook wel een beetje spannend was omdat de maatregelen er voor hebben gezorgd dat ze heel lang samen thuis zijn geweest. “Hoe gaat hij het vinden als mama opeens weg gaat?”. Gelukkig waren deze zorgen snel verdwenen toen de stoere man amper omkeek zodra juf hem op kwam halen.

“Soms is hij tijdens het aankleden een beetje moeilijk aan het doen, maar als ik zeg dat we zo naar juf gaan dan werkt hij meteen mee en is direct blij”.

Ook verteld ze dat het voor haar kind misschien wel goed was dat mama niet mee naar binnen mocht. Zo was het afscheid waarschijnlijk veel makkelijker voor hem.

De andere moeder verteld dat tijdens de kennismaking op de locatie haar zoon net in slaap was gevallen. “Het was heel fijn dat de juf na het gesprek zei dat we later nog maar even terug moesten komen zodat hij zelf ook even kon zien waar hij straks heen gaat”.

Omdat hij al naar een kinderdagverblijf ging, vond moeder de start bij Oink! wat minder spannend. “Alleen het niet mee naar binnen mogen voelde een beetje gek, maar hij had het direct naar zijn zin”, verteld moeder.

“Toen ik hem op kwam halen moest juf hem naar me toe komen brengen omdat hij nog niet mee wilde’’.

Beide ouders hebben de start bij Oink!, ondanks dat het even iets anders gaat, heel positief ervaren. Ze hebben het gevoel dat alles goed is uitgelegd en dat er een goed beeld is ontstaan van hun kind bij de pedagogisch medewerkers. “En de juf is heel erg lief!” laten beide ouders weten.

Deze positieve ervaringen voor ouders én peuters, is ook precies waarvoor we het doen. Naast dat we kinderen een fijne plek om te leren en spelen willen bieden, willen we ook ouders een steuntje in de rug geven. Want opvoeden doe je niet alleen.