Een steuntje in de rug

In Smallingerland zijn een aantal projecten van start gegaan waarbij een gezin zich kan melden als ze een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun kinderen. Onlangs stond hierover in zowel de Drachtster Courant als de Breeduit een artikel. Vanuit Oink! geven we hier ook graag wat extra aandacht aan.

Ouders kunnen voor deze projecten terecht bij Carins, Buurtgezinnen.nl, Home-Start (Humanitas), Opstap en Opvoeden in de Wijk (Maatschappelijke Onderneming Smallingerland). De projecten zijn onlangs in het bijzijn van wethouder Piet de Ruiter en senior-beleidsmedewerker Anke de Vries tijdens een bijeenkomst gepresenteerd aan professionals die met jeugd werken. 

Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om een gezin draaiend te houden en er zijn vele redenen waarom  dit soms moeizaam gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruzie met de kinderen, spanning tussen ouders, ziekte, weinig contact met familie, administratieve of financiële problemen.

Het is daarom fijn om te weten dat je als ouders terecht kunt bij een aantal organisaties als je er zelf even niet uitkomt.

Zo kunnen ouders bij Carins terecht met vragen over opvoeden en opgroeien, vanaf de zwangerschap tot aan de pubertijd. Buurtgezinnen.nl regelt dat kinderen uit een overbelast gezin op regelmatige basis naar een steungezin kunnen voor wat extra aandacht en ondersteuning. Bij Home-Start Smallingerland van Humanitas komt een deskundige vrijwilliger bij een gezin thuis voor een stukje ondersteuning en bij het Opstapprogramma van M.O.S, zijn er naast huisbezoeken ook groepsbijeenkomsten voor ouders.

Daarnaast loopt via M.O.S. ook nog steeds de pilot Opvoeden in de Wijk met als doel om ouders op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. Medewerkers van M.O.S. organiseren wekelijks gezellige bijeenkomsten in de wijk waarbij ouders elkaar kunnen ontmoeten en waarbij er steeds een ander onderwerp met een thema over opvoeden en opgroeien is en een spel-doe moment.

Meer informatie over deze projecten vind je via de websites van de organisaties of via www.cjsmallingerland.nl. Daarnaast vind je via de Facebook pagina van Oink! regelmatig nieuwe data voor Opvoeden in de Wijk.