Genieten tijdens de Nationale Voorleesdagen 2020

Bij de start van een nieuw jaar hoort natuurlijk ook een nieuw prentenboek! Van 22 januari tot en met 1 februari was het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen.

Dit initiatief, georganiseerd sinds 2003 door het CPNB, draait om het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. En om dit nog een stukje leuker te maken dan het al is, wordt er altijd een top 10 gemaakt van prentenboeken die je écht niet mag missen. Hoewel al deze boeken de moeite waard zijn, is er ook altijd een winnaar. 'Het prentenboek van het jaar'. Dit keer was de eer aan 'Moppereend' geschreven en geillustreerd door Joyce Dunbar en Petr Horáček.

Gedurende het prentenboek gaat moppereend van een beetje mopperig naar wel heel chagrijnig. Het is zelfs zo erg dat de andere dieren die moppereend proberen te helpen, zelf ook chagrijnig worden. Het donderwolkje boven moppereend blijft maar groter en groter worden tot het een 'megantische' zwarte wolk is. En dan barst het los. Het begint te regenen en de dieren dansen in de plassen en er verschijnt een regenboog. De conclusie? Hoe donker de wolken ook worden, het gaat ook weer voorbij!

Bij het kiezen van het prentenboek van het jaar wordt er gekeken naar boeken met een goed verhaal, aantrekkelijke illustraties en het moet voldoende mogelijkheden bieden voor interactie met peuters en verwerking in hun spel. 

Of Moppereend daaraan heeft voldaan? Zonder twijfel! 

Op onze Oink! locaties zijn de peuters onder andere voorgelezen door voorleescoach Renny Bakker en door Silvia Sikkema. Daarnaast is er gezongen, gedanst, geknutseld en zijn de echte eendjes buiten gevoerd.

Naast Moppereend hebben we ook even getest hoe 'Zó moe, en toch klaarwakker' van Susanne Strasser het deed onder onze Oink! peuters. En eerlijk is eerlijk, we kunnen maar één conclusie trekken..een terechte plek in de top 10 voor dit leuke boek!