Gezonde Kinderopvang en een Rookvrije Generatie

Bewuste keuzes leren maken en kinderen een gezonde toekomst bieden? Ja graag! En daarom hebben al onze medewerkers onlangs de scholing Gezonde Kinderopvang gevolgd.

Hierbij ging het bijvoorbeeld over hun eigen (gezonde) leefstijl, de schijf van vijf met het oog op gezonde voeding, het bespreken van een gezonde leefstijl met ouders en een plan van aanpak om dit zo goed mogelijk aan te pakken op iedere locatie. 

Uit onderzoek blijkt dat ongezonde gewoonten in de kinderjaren ook grotere kans geven op een ongezonde levenstijl en de daarbij behorende problemen op latere leeftijd. Dus met het motto 'jong geleerd is oud gedaan', vinden we het belangrijk om hier actief mee bezig te zijn!

Zo zorgen we ervoor dat tijdens de lunch die op sommige locaties plaatsvindt gezonde voeding is om te eten. Onze medewerkers eten zelf mee om hierin ook het voorbeeld te geven. Verder drinken we alleen water op de locatie, met bijvoorbeeld een stukje fruit er in voor een extra smaakje, een dorstlessende en gezonde keuze. Traktaties bij verjaardagen mogen natuurlijk gewoon, maar ook hierbij vragen we ouders om voor een gezonde verrassing te zorgen. 

Op al onze locaties is voldoende buitenspeel ruimte waar we dagelijks gebruik van maken en organiseren we ook regelmatig een 'gymles' of wordt er gezellig gedanst.

Naast de misschien voor de hand liggende onderwerpen waarbij je denkt aan gezondheid, gaat het ook over bijvoorbeeld media wijsheid. Bij Oink! willen we niet voorbij gaan aan het gebruik van media omdat dat simpelweg iets van deze tijd is. We zijn echter wel van mening dat we dit zo zinvol mogelijk in moeten zetten! Media voor kinderen kan namelijk ook heel educatief zijn en ondersteunend werken. Wij zorgen er in ieder geval voor dat peuters altijd onder begeleiding gebruik maken van bijvoorbeeld een tablet en kiezen altijd bewust voor leerzame apps of video's.

En omdat we ook vinden dat de omgeving gezond hoort te zijn, zijn al onze Oink! locaties sinds 26 februari 2020 officieel rookvrij. En daar zijn we trots op! We sluiten hiermee aan bij de campagne 'Rookvrije Generatie'.

Wethouder Piet de Ruiter heeft bij onze Oink! locatie de Krullevaar symbolisch het bord opgehangen en vooraf hebben de peuters samen met de brandweer eerst de laatste rook geblust om defintief een einde aan de rook te maken.

Een mooi moment en weer een goede stap op weg naar Gezonde Kinderopvang! De volledige uitvoering rondom dit onderwerp vind je hier terug in ons pedagogisch beleidsplan.

Foto's door: Harry Blokzijl