Mediagebruik bij jonge kinderen

Sinds de Coronacrisis besteden jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) gemiddeld 2,5 uur meer aan beeldschermen dan normaal. Dat blijkt uit het Miene Media-flitsonderzoek van het Netwerk Mediawijsheid.

Voor je peuter is die extra schermtijd natuurlijk helemaal geen straf. Toch is het wel belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Een stukje van Gezonde Kinderopvang is ook het gebruik van media. Bij Oink! kiezen we er voor om media voornamelijk educatief in te zetten en altijd onder begeleiding. Zo kun je bijvoorbeeld digitale prentenboeken vinden online en zijn er tal van leuke en leerzame apps voor jonge kinderen. Op deze manier heeft het online en media gebruik juist heel veel positieve voordelen omdat het een mooie aanvulling kan zijn.

Het is goed om te zorgen dat de apps die je gebruikt en de filmpjes die je kind ziet, passend zijn voor zijn of haar leeftijd en dat je er samen gebruik van maakt. Daarnaast kun je ook denken aan je eigen mediagebruik op het moment dat je kind erbij is. Want hoeveel aandacht heb je echt nog wanneer je afgeleidt wordt door je telefoon? 

Jonge kinderen worden regelmatig overspoelt door nieuwe indrukken en emoties. Om eigen emoties te leren herkennen, begrijpen en een plekje te geven, heeft het kind een ouderfiguur nodig. Vader of moeder kan het overdonderde kind tussen 0 en 4 jaar geruststellen door contact, meelevende gezichtsuitdrukkingen, zachte aanrakingen en lieve woorden. Het belangrijkste onderdeel voor een goede hechting. Je kind voelt zich gezien, gehoord en begrepen.

Bij het veel gebruiken van je smartphone heb je al snel niet de volledige aandacht voor je kind, waardoor je dus ook niet altijd die 'emotionele feedback' kunt geven. Wanneer een kind te weinig ouderlijke aandacht krijgt, kan het moeite hebben om zijn emoties te leren controleren. Een belangrijke rol die jij als ouder hebt, maar waarin ook wij als pedagogisch medewerkers een plek hebben. Daarnaast kunnen familie en vrienden hier natuurlijk ook onderdeel van zijn.

Dat betekend natuurlijk niet dat je nooit je telefoon mag gebruiken of iets anders mag doen wanneer je peuter erbij is, maar het is wel goed om te zorgen dat je zeker 70% van de tijd in staat bent om echt te reageren op de behoeften van je kind.

En af en toe een filmpje voor vermaak? Dat is natuurlijk ook helemaal niet erg. Voor een kind van 2 jaar is het goed om een richtlijn aan te houden van maximaal 30 minuten per dag, verdeeld over meerdere momenten. Voor het slapen gaan kun je het beeldscherm beter vermijden omdat kinderen hierdoor vaak minder goed in slaap kunnen komen

 

Het hele artikel over waarom het belangrijk is om bewust om te gaan met je eigen mediagebruik is een premium artikel van het Dagblad van het Noorden en vind je hier.