Terugblik op de 'Dag van het Spelende Kind'

‘Spelen voor later’, daar draait het om bij Oink!. Wij zijn ervan overtuigd dat betrokken spel in een rijke speel- en leeromgeving  zorgt voor de beste ontwikkelingskansen. Betrokkenheid bij het spel zorgt ervoor dat kinderen beter leren. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Bij Oink! staat de laatste tijd het spelen met ‘loose parts’ volop in de belangstelling. Eenvoudig uitgelegd staat dit voor het spelen met dagelijkse materialen die je kunt gebruiken zoals je dat zelf wilt. Het leuke hiervan is, is dat kinderen dus volop kunnen experimenteren.

Van nature zijn kinderen creatief, nieuwsgierig en gericht op ontdekken. Door ze laten werken met verschillende materialen geef je ze hier ook echt de ruimte voor. Ze kunnen proberen, uitvinden en herhalen en leren zo nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Met plastic blokken kan een kind prima een toren bouwen maar torens kunnen ook gebouwd worden met stenen of deksels. En met die stenen kunnen ze ook een autoweg neerleggen en de deksels kunnen rollen of ze kunnen er muziek mee maken. Het kan gesorteerd worden op kleur, op grootte, op gewicht en ga zo maar door. Tijdens het spelen leert een kind op deze manier begrippen zoals groot en klein en zwaar en licht. Maar ook de woordenschat wordt uitgebreid en kinderen krijgen door het zelf proberen en ontdekken zelfvertrouwen. En dat vertrouwen helpt weer bij het zetten van een volgende stap in de ontwikkeling.

Op woensdag 30 mei hebben we bij Oink! een prachtige ‘Dag van het Spelende Kind’ beleefd waarbij we geïnspireerd zijn door ‘loose parts’. In de ochtend zijn de peuters op de locaties aan de slag gegaan met fietsbanden. En wat kun je daar veel mee doen! Er is mee gesprongen, het is gebruikt als hoepel en de fietsband werd het stuur in een prachtige bus.

Een dag vol met creatieve ideeën bij de peuters én de pedagogisch medewerkers. In de middag is er een succesvolle inloop geweest in wijkcentrum De Skammel. Peuters, vriendjes, broertjes, zusjes en ouders van verschillende Oink! locaties kwamen hier naar toe om zelf aan de slag te gaan.

Rollen met een autoband vol maïs, een baan maken van afvoerbuizen, schilderen met echte kwasten en water, mandalas leggen met plastic doppen..er was van alles te ontdekken! Verder kon er gevaren worden op het houten vlot en er werd muziek gemaakt op de schitterende ‘muziek muur’ vol potten, pannen en lepels!

Een enorm geslaagde dag!