Voor het eerst 'Spelen voor later'

Het moment dat je peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat is natuurlijk enorm spannend. Opeens laat je ze achter op een, voor hen, vreemde plek. En wat nou als ze het niet leuk vinden?

De ervaringen bij Oink! wijzen uit dat papa’s of mama’s hier vaak meer moeite meer hebben dan de peuters zelf, en dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk. Zo was dat voor de moeder van onze Oink! peuter, Hannah van der Veen en haar zussen, ook. Ze kan zich nog goed herinneren hoe de oudste dochter als driejarige peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging.

"Ik had stiekem toch wel een beeld voor me van die eerste middag, welke inmiddels alweer lang geleden is, maar nog vers in mijn geheugen staat. Het gevoel van; ik laat haar zomaar achter, straks vind ze het helemaal niet leuk en staat ze de hele middag in een zaaltje met andere kinderen huilend te schreeuwen naar haar ouders. En dan zijn wij er niet..waarom doen we dit ook alweer?"

Gelukkig weten veel ouders ook dat het juist goed is voor de peuters en dat ze er heel veel van leren. Dat de angst vooraf eigenlijk niet nodig is bleek in dit geval ook al heel snel toen de eerste peuter bij ‘t Kwetternest kwam.

"Onze kleine dame had helemaal geen oog meer voor mij en was helemaal happy in de speelzaal van ‘t Kwetternest. En terecht, want alles was zo gezellig! Lieve juffen, gekleurde muren vol prachtige kunstwerkjes en speelgoed in allerlei vormen en maten. Welke peuter zou zich hier niet fijn voelen? Ze was welkom, wij als ouders waren welkom."

Bij 't Kwetternest, en alle andere Oink! locaties, kunnen de peuters volop spelen én leren. Ze zingen liedjes, zitten in de kring, eten samen fruit en knutselen de mooiste kunstwerken. De peuters voelen zich thuis, hebben favoriete plekjes en begroeten hun geliefde juffen op hun eigen unieke manier. En dat wordt in enthousiasme ontvangen.

“Maar ook als je als ouders ergens mee zit kun je bij iedere juf terecht. En de kinderen kunnen ook heel goed getroost worden door de juf als papa of mama er niet is.”

Voor de ouders van Hannah zit de peutertijd er nu op. De oudste dochter is inmiddels acht, en ook Hannah neemt voor de vakantie afscheid van ‘t Kwetternest.

"En dat gaan we wel missen hoor. Het hoort er natuurlijk bij, maar het was een fijne tijd. Een periode in ons gezinsleven waar al onze kindjes de ruimte hebben gekregen om te groeien op elk gebied. Ze hebben geleerd om deel uit te maken van een groep. Ze kunnen liedjes voluit - en luid - zingen en we hebben kunstwerkjes thuis liggen waar wij als ouders zó trots op zijn. En dan niet te vergeten de vrolijke verhalen over wat ze hebben meegemaakt én geleerd tijdens hun ochtend of middag op school.

Dit blijft ons voor altijd bij. ‘t Kwetternest en alle juffen hebben onze dochters een hele fijne en leerzame plek gegeven en daar ben ik als moeder ontzettend dankbaar voor. We zullen jullie missen!"

Lees hier meer over Oink - 't Kwetternest