Risicovol spelen

Als ouder wil je het beste voor je kind en wil je ze vooral zoveel mogelijk beschermen voor gevaarlijke situaties. Maar daardoor grijpen we soms ook te snel in en remmen we missschien juist de ontwikkeling.

Opgroeien gaat met vallen en opstaan. En eigenlijk kun je dat heel letterlijk nemen. Door het maken van fouten leren we namelijk onze grenzen kennen en risico's in te schatten. Dat is soms best spannend maar wel heel belangrijk en leerzaam. Kleine ongelukjes horen daar helaas dan ook wel eens bij, maar die kleine ongelukjes zorgen er ook voor dat grotere ongelukken vermeden kunnen worden. Risicovol spelen zorgt er namelijk voor dat je kind zelfverzekerder en zelfredzamer wordt, dat ze angsten overwinnen, dat ze motorisch vaardiger worden en dat ze bewust leren kiezen of ze een uitdaging aan kunnen gaan.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je er wel voor zorgt dat een situatie niet onnodig gevaarlijk is en dat je goed kijkt naar wat je kind al wel of niet kan. Je houdt ze goed in de gaten, helpt waar nodig en grijpt in als iets niet verantwoord is. Maar ze aanmoedigen is net zo belangrijk.

Onze medewerkers hebben onlangs een workshop gevolgd over dit onderwerp en naar aanleiding daarvan delen we graag dit stukje van één van onze collega's tijdens een situatie op een locatie:

Ik had de neiging om te zeggen 'Klim daar maar niet op, straks val je er af'. Maar ik hield me in en dacht aan de workshop risicovol spelen die we pas geleden hadden gevolgd bij Oink!

Eén kind ging door het gat waar normaal het afwasteiltje zit in de buitenkeuken en klom van daaruit naar boven, toen kwam er nog een kindje bij, ze hadden veel plezier. Ik liet het gebeuren. En waar er één schaap over de dam is volgen er meer. Er kwamen nog meer kinderen bij. Ik zag dat sommige kinderen er goed op konden klimmen, en dat anderen het ook probeerden, maar er meer moeite voor moesten doen. En dan sta je daar zo hoog, maar wil je er ook weer vanaf. Een mooi voorbeeld van risicovol spelen, want als je er af springt kun je natuurlijk vallen en je bezeren, maar als het lukt dan heb je weer wat geleerd en heeft het je weer een stukje zelfverzekerder gemaakt.

Een aantal kinderen durfden er ook echt zelf van af te springen, maar anderen gaven liever juf een handje om op die manier er af te gaan. Kinderen leren op deze manier risico’s in te schatten, zodat ze steeds beter weten wat veilig is en wat niet. Toch blijft het voor mij als pedagogisch medewerker lastig om niet in te grijpen, maar door de workshop kijk ik er nu toch anders tegen aan!

Afbeelding

 

Facebook

Twitter

Email